Documentatie

Rapport 'Zoektermen'

In dit rapport staat vermeld welke zoektermen uw bezoekers in de door u geselecteerde periode hebben gebruikt. Via het intikken van deze zoektermen bij de diverse zoekmachines zijn zij op uw website terechtgekomen.

In de tabel staan alle gebruikte zoektermen in rangorde opgesomd. Zo ziet u in één oogopslag welke de meest gebruikte zijn.

Door op de naam van een zoekmachine in het dropdownlijstje te klikken (achter 'Beperk tot zoekmachine') verkrijgt u een soortgelijke tabel voor de betreffende zoekmachine.

Soms is de zoekterm niet bekend. In de tabel ziet u in de kolom Zoekterm dan staan: [de zoekterm is niet bekend gemaakt]. Het gaat om bezoekers die zijn ingelogd en bezoekers die zoeken via de beveiligde omgeving van Google (https:google.com, https://google.nl, etc.). Voor statistiekenprogramma's valt dan alleen nog te achterhalen dat er met Google is gezocht, maar niet meer met welke zoekterm.

Natuurlijk is het interessant om te zien op welke zoektermen uw website wordt gevonden. Maar voor de vindbaarheid van uw website (en daarmee voor de omvang van het bezoek aan uw website) is het misschien net zo belangrijk u af te vragen op welke zoektermen u blijkbaar NIET bent gevonden. En vervolgens: wat u hieraan zou kunnen doen?

Om uit een lange lijst met zoektermen eenvoudig één bepaalde zoekterm te achterhalen, kunt u de filterfunctie boven de tabel gebruiken. U kunt hier de gezochte zoekterm geheel of gedeeltelijk invullen.

Ter informatie: soms vindt u geen referrerinformatie terug bij advertenties van zoekmachines. Zo worden bij een Google Adwords-campagne bijvoorbeeld meer klikken weergegeven, dan u in dit rapport kunt terugzien. De belangrijkste verklaring hiervoor is dat de referrerinformatie (van Google) verloren gaat bij kliks op advertenties in het zogeheten Adsense-deel van de campagne.

Als u nauwkeurig wilt laten registreren hoeveel bezoeken voortkomen uit een advertentiecampagne, kunt u het beste een clickin-teller aanmaken. Voor meer informatie over clickin-tellers gaat u na het inloggen in uw account eerst (rechtsboven op uw scherm) naar Instellingen en voorts Tellers en Clickins.